Tarımsal Destek Ödemesi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır? 2023-2024

Ekonomi - 18/11/2023 11:57 A A

Tarımsal destek ödemesi, Türkiye’de tarım sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla devlet tarafından çiftçilere verilen ekonomik olarak maddi yardımlardır. Tarımsal destek ödemesi, çiftçilerin üretim maliyetlerini azaltmak, gelirlerini artırmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek gibi amaçlarla yapılmaktadır.

Tarımsal destek ödemesi, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin çeşitli alanlarını kapsamaktadır. Örneğin, tarımsal üretime yönelik desteklemeler, hayvancılık desteklemeleri, arıcılık desteklemeleri, su ürünleri desteklemeleri gibi farklı kategorilerde verilmektedir. Tarımsal destek ödemesi almak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları ve belirlenen şartları taşımaları gerekmektedir.

Tarımsal destek ödemesi miktarları ve tarihleri, her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanmaktadır. Çiftçiler, e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle tarımsal destek ödemesi sorgulaması yapabilirler.

Tarımsal Destek Ödemesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023-2024

Bu yazıda, Tarımsal Destek Ödemesi başvurusu nasıl yapılır, hangi belgeler gereklidir ve başvuru sonuçları ne zaman açıklanır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Tarımsal Destek Ödemesi başvurusu yapmak için öncelikle, çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) kaydınızın olması gerekmektedir. ÇKS kaydı olmayan çiftçiler, ilgili tarım il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak kayıt yaptırabilirler. ÇKS kaydınız varsa, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan e-Devlet uygulamasına giriş yaparak, Tarımsal Destek Ödemesi başvuru formunu doldurabilirsiniz. Başvuru formunda, ürettiğiniz ürünlerin miktarı, alanı, cinsi ve kalitesi gibi bilgileri doğru ve eksiksiz olarak girmeniz gerekmektedir. Ayrıca, banka hesap numaranızı da belirtmeniz önemlidir.

Başvuru formunu doldurduktan sonra, onaylamak için “Gönder” butonuna tıklayabilirsiniz. Başvurunuzun alındığına dair bir bilgi ekranı karşınıza çıkacaktır. Başvurunuzun durumunu, yine e-Devlet uygulamasından takip edebilirsiniz. Başvurunuz incelendikten sonra, uygun görülürse destek ödemesi hesabınıza yatırılacaktır. Destek ödemelerinin ne zaman yapılacağı ise, her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bu konuda resmi duyuruları takip etmenizi tavsiye ederiz.

Tarımsal Destek Ödemesi başvurusu yapmak isteyen çiftçilerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus da, başvuru süresidir. Her yıl belirlenen başvuru tarihleri arasında başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru süresini kaçırmanız halinde, destek ödemesinden yararlanamayabilirsiniz. Bu nedenle, başvuru tarihlerini önceden not etmenizde fayda vardır.

Tarımsal Destek Ödemesi Ne Kadar? – 2023/2024

Çiftçilerin merakla beklediği tarımsal destek ödemeleri 2023 – 2024 yılında artırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayınladı. Buna göre, çiftçilere mazot, gübre, hayvancılık, iyi tarım, organik tarım, fındık ve diğer ürünler için değişen oranlarda destek ödemesi yapılacak.

Mazot ve gübre desteği 2023 yılında dekar başına en az 83 lira, en fazla 271 lira arasında değişecek. Bu desteğin yanı sıra, çiftçilere havza bazlı fark ödemesi desteği de verilecek. Bu destek kapsamında, belirlenen havzalarda yetiştirilen ürünler için kilogram başına 3 ila 80 lira arasında ek ödeme yapılacak.

Hayvancılık desteği ise yem bitkileri, küçük aile işletmeleri, hayvan gen kaynakları ve organik hayvancılık olarak dört kalemde verilecek. Yem bitkileri desteği dekar başına 90 ila 150 lira arasında, küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamasında dekar başına 200 lira, hayvan gen kaynakları desteği ise hayvan başına 100 ila 500 lira arasında olacak. Organik hayvancılık desteği ise arılı kovana 15 lira olarak belirlendi.

İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 10 ila 150 lira arasında değişecek. Organik tarım desteği ise kategorilerine göre dekar başına 10 ila 100 lira arasında ödenecek.

Fındık üreticilerine ise dekar başına 170 lira alan bazlı destek ödemesi yapılacak.

Tarımsal destek ödemeleri için çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilerin hesaplarına yatırılacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına alan bir veri tabanıdır. ÇKS, çiftçilere verilen desteklerin izlenmesi, denetlenmesi ve raporlanması için gerekli bir sistemdir. ÇKS’ye kayıtlı olmak, çiftçilerin devletten kredi, sigorta, hibe gibi yardımlardan faydalanabilmesini sağlar.

ÇKS’ye kayıt olmak için öncelikle ziraat odasına üye olmak ve çiftçi belgesi almak gerekiyor. Daha sonra arazi tapularının fotokopisi, C formu ve muhtar onayı ile birlikte tarım il veya ilçe müdürlüklerine başvurmak gerekiyor. ÇKS belgesi almak için bir ücret ödeniyor ve belge bir yıl geçerli oluyor.

ÇKS belgesi, çiftçilerin kimlik, arazi ve üretim bilgilerini içeren resmi bir belgedir. Bu belge, tarımsal kredi başvurularında, tarım sigortası yaptırırken, tarımsal kredi kartı başvurusunda, tarımsal hibelere başvururken ve çiftçilere özel olarak sunulan cep telefonu tarifeleri, internet ve indirimli akaryakıt alımı gibi başvurularda ibraz edilmesi gereken bir belgedir.

Mazot Gübre Desteği Nedir? Başvuru! E-Devlet Sorgulama -2022

BILAL-TEKTAS
Ekonomi - 11:57 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.